Specialvisning på Tjust Bio i Gamleby av ONE TAKE GRACE

Det Sydafrikanska konstnärskollektivet Motherbox och Mothiba Grace Bapela gör en specialvisning i Gamleby av den prisbelönta filmen One Take Grace.
Filmen följs av ett samtal med filmens regissör, kompositör och animatör.

Plats: TjustBio, Gamleby
Datum: 3 augusti 2022
Tid: 18:30
Längd: 91 minuter
Språk: Zulu, Engelska, Sepedi
Text: Engelska
Åldersgräns: 13 år
Pris: Frivillig entré. Alla intäkter går direkt till de medverkande i filmen.


One Take Grace premiärvisades på Amsterdams Filmfestival 2021 där den vann The Illustrious Award för en enastående konstnärligt insats. Filmen har sedan visats på flera framstående filmfestivaler i Egypten, Zanzibar, Finland, Sverige, Skottland. Sydafrika och Brasilien. I augusti har filmen premiär i USA på BlackStar Film Festival i Philadelphia, men innan den korsar atlanten är det dags för en exklusiv visning på Tjust Bio i Gamleby där filmskaparna är på tillfälligt besök.


One Take Grace är ett experimentellt filmporträtt av Mothiba Grace Bapela (58), en sydafrikansk mamma, mormor, film och tv-skådespelare som arbetat som hemhjälp i över fyrtio år.
Bapela berättar och iscensätter sina egna livserfarenheter, så väl de banala som de makabra, som hon upplevt och observerat under ett yrkesliv i andra människors intimaste rum, hemmet, samtidigt som hennes egna begär och trauman fått stå tillbaka oadresserade.
Då filmens berättare är Bapela själv får vi se perspektivet från en kvinna som ägnat större delen åt sitt liv till att serva andra människor och deras drömmar, filmen blir samtidigt Bapelas försök att använda sina egna erfarenheter till att uppnå sina egna drömmar. Regissören Lindiwe Matshikiza har kombinerat flera konstnärliga uttryck och använt sig av samarbeten i sin kreativa process för att skapa detta filmiska porträtt av den ofta utsatte, men samtidigt mirakulösa, Afrikanska migrantarbetaren.
Filmen visades tidigare i år på Göteborgs internationella film

festival där kritikern Katarina Hedrén, skrev:
”Grace Bapela har tillbringat ett helt liv i andras tjänst, som hushållsarbetare och som statist. Hennes livsresa har präglats av osynliggörande och djupaste tragedi men kännetecknas framför allt av smittsam livskraft och orubblig lojalitet mot familj och andra som behövt hennes stöd. När multidisciplinära konstnären Lindiwe Matshikiza möter Grace under en filminspelning påbörjas ett samtal mellan tagningarna som fortsätter som kreativt utforskande. Mer än tio år senare resulterar det nu i en experimentell dokumentär som sjuder av utforskarlust, empati och den tro på verkligt inkluderande samarbete som kännetecknar visionära Matshikizas konstnärskap.”


Regissören Lindiwe Matshikiza kommer att närvara vid visningen på TjustBio tillsammans med filmens kompositör João Renato Orecchia Zúñiga och Meghan Judge som gjorde animationerna till filmen. Samtliga i konstnärskollektivet är i Gamleby under sommaren genom Gamleby Photo Grant, ett internationellt stipendium som genomförs av Gamleby för Fotografi med stöd av Tjustbygdens Sparbank.
Kom till Tjust Bio ​​för att se filmen och stanna kvar för att prata med skaparna efteråt.


Observera att filmen är textad på Engelska.


One Take Grace möjliggjordes genom stöd från National Arts Council of South Africa; Pro Helvetia Johannesburg finansierat av den schweiziska byrån för utveckling och samarbete (SDC); Goethe-institutet Sydafrika som en del av Goethe-Institut Project Space (GPS); och National Arts Festival 2021.
Visningen av One Take Grace är möjlig genom tillstånd från Motherbox och Mothiba Grace Bapela och görs i samarbete med Gamleby för Fotografi med stöd av Sparbanksstiftelsen.